DUNAI SÁRKÁNYOK 

Sárkányhajós és Természetjáró Egyesület Vác

SÁRKÁNYHAJÓ  I  TERMÉSZETJÁRÁS  I  SPORT
 

Hazai történelem

A magyarok számára a sárkányhajó sport története 1995-ben kezdődött a német PG Mannheim vízisport klubbal való kapcsolat révén. 
A PGM Kurpfalz Dragons nevű sárkányhajó csapata a Német Sárkányhajó Szövetség tagja volt. Ebbe a csapatba Sziklenka László közvetítésével meghívást kapott, mint idegenlégiós, néhány magyar (győri és paksi) kajak-kenus. 
Ilyen közös csapat indult először Schwerinben a Német Sárkányhajó Bajnokságon, majd később a Nottinghamben rendezett IV. Sárkányhajó Klub Legénység Európa-bajnokságon. A Borsodi Géza, Geigl Gábor, Janszky Gábor, Löndör István, Kocsis Róbert, Milkovics László és Szabó Norbert által kiegészült mannheimi csapat a nyílt osztályban (open) 250 méteren I. helyezést, 500 méteren III. helyezést, vegyes osztályban 500 méteren I. helyezést szerzett. 

Az Angliában elért sikerek és a verseny hangulata adta a gondolatot, hogy ezt a látványos sportot elterjesszük Magyarországon és a nemzetközi versenyeken önálló magyar csapattal vegyünk részt. 

Az első mérföldkövet 1997. februárjában a Győri és Rába Sárkányhajó Club megalakulása jelentette. 
A két győri klub tagjaiból állt össze ezután az a magyar csapat, amely 1997-ben a Duisburgi II. Sárkányhajó Európa-bajnokságon szerepelt. A csapat a férfi legénység révén egy II. és egy IV. míg a vegyes egység két III. helyezést szerzett. Ezeket a helyezéseket versenyen kívül értük el, mert még nem voltunk tagjai az Európai Sárkányhajó Szövetségnek. 
1998-ban kaptunk egy használt sárkányhajót Németországból, és még ugyan ebben az évben megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely felvételt nyert az Európai Sárkányhajó Szövetségbe (EDBF). Ebben nagy szerepet játszott az előző évi szereplésünk a duisburgi Európa-bajnokságon. 
1998-ban Rómában a III. Sárkányhajó Európa-bajnokságon a magyar küldöttség egy VI. helyezést szerzett.

Még ez évben a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) is felvette a tagjai közé a MSSZ-t. 
A győri, paksi, szegedi, budapesti és csongrádi legénységből álló sárkányhajó válogatottunk 1999. szeptemberében Nottinghamben, a III. Sárkányhajó Világbajnokságon Open kategóriában 500 méteren IV, 250 méteren V, 1000 méteren VII. helyezést ért el.

A következő években hazánktól távol rendezték a Világ- és Európa Bajnokságokat, amelyekre anyagi okok miatt ne tudtunk eljutni.

Magyar sportolók (4 nő, 4 férfi) legközelebb 2002-ben, a Rómában rendezett III. Sárkányhajó Klub Legénység Világbajnokságon vettek részt ismét. A mannheimi Kurpfalz Dragons Sárkányhajó Klub versenyzőiként, 2000 m open kategóriában II., 250 m vegyes kategóriában III., 250 m női kategóriában III. helyezést értek el.

Még ebben az évben, Németországból bérelt hajókkal, a Gazdasági Minisztérium Tatán a legnagyobb hazai cégeket bevonva Sárkányhajó Kupát rendezett.

A 2003-as év nagy lendületet hozott a hazai sárkányhajózás életében. A már meglévő hajó mellé még 3 hajó érkezett az országba, így megteremtődött a lehetősége a hazai versenyrendszer kialakulásának.

A Magyar Sárkányhajó Szövetség a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel közösen Szegeden 2 hajóval bemutató jellegű Sárkányhajó Kupát szervezett.

Az MSSZ 2003. 09. 13-án megtartotta az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot. A versenyen a 3 tagegyesület 5 csapata, open és vegyes osztályokban mérte össze a tudását.

2004 májusában a Rába Sárkányhajó Club megrendezte az I. Győri Sárkányhajó Fesztivált, amelyen 31 legénység vett részt.

Az RSC a VII. Prágai Sárkányhajó Fesztiválról győzelemmel tért haza.

Az angliai Stocktonban az EB-on 3 negyedik helyezést szerzett válogatottunk.

2005 május 21-22-én a II. Győri Sárkányhajó Fesztiválon már 49 csapat (közte ukrán, német és szlovák legénység) versenyzett.

2005-ben a Világ Játékokról a magyar sárkányhajó küldöttség egy 5. egy 6. és két 7. helyezéssel tért haza. 2006-os Prágai Európa-bajnokság volt az első sikeres nemzetközi szereplésünk, amikor sikerült több Európa-bajnoki címet is szerezni a Magyar Sárkányhajó Szövetség legénységeinek.