DUNAI SÁRKÁNYOK 

Sárkányhajós és Természetjáró Egyesület Vác

SÁRKÁNYHAJÓ  I  TERMÉSZETJÁRÁS  I  SPORT
 

A sárkányhajózás története

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.

Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.
Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.

Eltekintve attól hogy, néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyeken, a kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág.
Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapuri utazási irodákon keresztül érkezetek Európába.
1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként.
A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban.

1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF), amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klub legénységek közötti Sárkányhajó EB -t, majd ezt követően minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották 1997-ig.
1996-ban Silkeborgban párhuzamosan az európai klub legénység EB-vel, lezajlott az első majd 1997-ben Duisburgban a II., 1998-ban Rómában a III. Nemzetek Közötti Sárkányhajó EB is.
1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB -t.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult.
Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben, a másodikat 1997-ben Hong-Kongban, a harmadik pedig 1999-ben Nottinghamben került lebonyolításra.
1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között tartanak VB-t.

A sportág történelmében nagy mérföldkőnek számít 2007. április 27-e, amikor az AGFIS/GAISF elismerte a sárkányhajózást önálló sportágként és képviselőjét az IDBF-et felvette tagjai közé.
forrás:www.sarkanyhajozas.hu